18 Ιουλ 2011

Οι Τούρκοι παρέλειψαν να ... μεταφράσουν τη δήλωση της Κλίντον για τη Χάλκη

Οι Τούρκοι λογόκριναν την Κλίντον για τη Χάλκη!





Με προκλήσεις προς την Ελλάδα διεξήχθη η επίσκεψη Κλίντον στην Τουρκία. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η μεταφράστρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "παρέλειψε" να μεταφράσει την δήλωση της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών για τη Χάλκη κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο υπουργό Αχμεντ Νταβούτογλου.

Η κ. Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ "δεν θα σταματήσουν να κάνουν εκκλήσεις για επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης" ενώπιον του κ. Νταβούτογλου, ωστόσο αυτό χάθηκε κάπου στη... μετάφραση και δεν διατυπώθηκε ποτέ στα τούρκικα.

Ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συζήτησε με τον Oικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η Αμερικανίδα υπουργός Eξωτερικών. Πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση δήλωσαν ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. "Aρκετά είναι τα 40 χρόνια `σιωπής΄ της Σχολής" , φέρεται να είπε στην υπουργό Εξωτερικών, ο Oικουμενικός Πατριάρχης.

Η κ. Κλίντον επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε την στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη ενθυμούμενη τον ανεπίσημο τίτλο του "Πράσινου Πατριάρχη" που έχει αποδοθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στον διαθρησκειακό διάλογο που άρχισε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη το 1994 με τη Συνάντηση του Βοσπόρου και τη Διακήρυξη που υπεγράφη τότε και συνεχίστηκε το 2001 στις Βρυξέλλες, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα θετικά βήματα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, για την άρση των εμποδίων που είχαν συσσωρευθεί ιστορικά στην δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τέλος την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το "διαχρονικό και αμείωτο" ενδιαφέρον της για τα ζητήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η κ. Κλίντον συναντάται για τρίτη φορά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1996 όταν επισκέφθηκε το Φανάρι με την ιδιότητα της πρώτης κυρίας, μαζί με την κόρη της Τσέλσι, και η δεύτερη συνάντηση έγινε το 1999, συνοδεύοντας τον σύζυγό της Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρο των ΗΠΑ σε επίσκεψη στο Φανάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: