9 Ιαν 2012

Συζήτηση για τους ρωμιούς - ορθόδοξους

ΤΟΥΡΚΙΑ

ΕΝΤΟΝΗ συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη για το κατά πόσο οι αραβόφωνοι ορθόδοξοι της Αντιόχειας, οι οποίοι με την προσάρτηση της περιοχής στην Τουρκία το 1939 καταχωρήθηκαν ως «ρωμιοί-ορθόδοξοι», αποτελούν πράγματι μέρος της μειονότητας των Ρωμιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλόγλωσσης ΗurriyetDailyΝews.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ελληνική (ρωμέικη-Rum) μειονότητα αριθμεί περίπου 1.500 άτομα στην Τουρκία. Ωστόσο, οι χριστιανοί της Αντιόχειας, οι οποίοι διεκδικούν τη ρωμέικη (Rum) ταυτότητα ισχυρίζονται ότι ο αριθμός ανέρχεται στους 10.000.

«Είναι εύκολο να αυτοπροσδιορίζεται κανείς ως Ρωμιός αλλά το ζήτημα είναι πώς το αντιλαμβάνεται», υποστηρίζει ο εκδότης της «Απογευματινής» Μιχάλης Βασιλειάδης, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά των χριστιανών της Αντιόχειας φοιτούν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία απλώς επειδή έχουν καταχωρηθεί ως «ρωμιοί-ορθόδοξοι». Το κράτος δεν είναι δυνατό να προσδιορίζει τη ρωμέικη ταυτότητα, τονίζει ο Βασιλειάδης. Παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας, η νεότερη γενιά των χριστιανών της Αντιόχειας αυτοπροσδιορίζονται ως ρωμιοί-ορθόδοξοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: