11 Ιαν 2012

Κάηκε το ιστορικό Ακροπόλ Παλλάς


Στις φλόγες παραδόθηκε ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας, κλασικό δείγμα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, το ξενοδοχείο Ακροπόλ Παλλάς στην οδό Πατησίων.

Κτίστηκε την περίοδο 1926-1928 βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήριου Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau. Επιχείρηση της οικογένειας Καραδόντη, το Ακροπόλ είχε δυναμικότητα 107 δωματίων και 173 κλινών στα εγκαίνιά του, το 1928. Στη συνέχεια υπέστη τρεις ανακαινίσεις ώσπου ο σεισμός της Αθήνας το 1981 τού προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Υπήρξε το μοναδικό grand hotel του Μεσοπολέμου, όπου συνωστιζόταν όλη η κοσμική Αθήνα, ένας από τους λίγους χώρους με ευρωπαϊκή νότα στην κατά τα άλλα επαρχιακή πρωτεύουσα. Αργότερα στο υπόγειο θα λειτουργούσε νάιτ κλαμπ με την ορχήστρα του Τάκη Μωράκη , στο αθηναϊκό σαλόνι, στη σάλα χορού και στις αίθουσες δεξιώσεων θα δίνονταν εκδηλώσεις για γάμους και επετείους, ενώ το roof garden στο δώμα προσέφερε απρόσκοπτη θέα στον Λυκαβηττό. Από εκεί κινηματογραφήθηκε το ιστορικό φιλμ με την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο το 1973.
Πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Μπατατούδη ο οποίος το πούλησε στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο πολιτισμού αντί 4,5 δισ δραχμών με την υποχρέωση να το ανακαινίσει. Πήρε 1,8 δισ αλλά αθέτησε τη συμφωνία και το κτίριο πέρασε στον έλεγχο του υπουργείου το 1999. Εκτοτε έγινε κτίριο φάντασμα, εγκαταλείφθηκε, λεηλατήθηκε και τελικά μετετράπη σε στέκι τοξικομανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: