13 Μαρ 2012

«Σας ευχαριστούμε αδέρφια μας» Μήνυμα ψυχής από την Ελλάδα της κρίσης - Συγκλονιστικό οδοιπορικό στον Ασπρόπυργ

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ/ΑΘΗΝΑ


Ζωγραφισμένες καρδιές και λουλούδια, κι ένα σημείωμα που έγραφε «Είμαστε στο πλευρό σας! Μακάρι η κατάσταση στην Ελλάδα να είναι καλύτερη!».
Σημειώματα όπως αυτό βρέθηκαν «κρυμμένα» μέσα στα ρούχα που έφτασαν στον Ασπρόπυργο, από Κυπρίους που έσπευσαν να βοηθήσουν τις οικογένειες Ελλαδιτών που περνούν δύσκολα στην Ελλάδα της κρίσης. Ήταν αυτά που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη χαρά στις οικογένειες που έλαβαν την ανθρωπιστική βοήθεια, εκείνα που τους συγκίνησαν περισσότερο...
«Σας ευχαριστούμε αδέρφια μας», διαμηνύουν μέσω του «Φιλελεύθερου» οι πολίτες του Ασπρόπυργου. Ανάμεσά τους και αρκετές οικογένειες Κυπρίων... Στο ταπεινό, αλλά πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ασπρόπυργου «Άγιος Αλέξανδρος», δεκάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί. Περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα και ρούχα για να τα μεταφέρουν στις οικογένειές τους, που βρέθηκαν στη δίνη της χειρότερης οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Περιμένουν όμως και για έναν ακόμη λόγο: για να μεταφέρουν μέσω του «Φ» ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κυπριακό λαό που τους συμπαρίσταται σε αυτές τις δύσκολες ώρες. «Θέλαμε να έρθετε για να δουν οι αδερφοί μας στην Κύπρο ότι τα πράγματα που μας στείλανε πιάνουν τόπο. Ξέρουμε ότι και οι ίδιοι τα προσέφεραν από το υστέρημά τους, αλλά με όλην τους την καρδιά. Να ξέρουν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, καθετί έχει βρει τον αποδέκτη του που το είχε μεγάλη ανάγκη», δηλώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ασπασία Συμεωνίδου. «Μέρος από τα τρόφιμα και τα ρούχα που εστάλησαν στην Αρχιεπισκοπή, δόθηκαν στον σύλλογο “Άρτος Δράση”, παράρτημα του οποίου είμαστε κι εμείς. Περίπου 100 οικογένειες, ανάμεσά τους και Κύπριοι, έλαβαν τη βοήθεια και σας ευγνωμονούμε», τονίζει.
Γύρω της, οι παριστάμενοι συμφωνούν. Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους πρόσφατα και πια δεν έχουν κανένα εισόδημα, γονείς με άνεργα παιδιά, συνταξιοδοτημένοι που ακόμη περιμένουν την έκδοση της σύνταξής τους. «Ήμουν οδηγός σε μεγάλα φορτηγά, αλλά απολύθηκα πριν από τρία περίπου χρόνια», μας λέει ο Ανδρέας Ερωτοκρίτου (φωτ. δίπλα), που κατάγεται από το Κελλάκι Λεμεσού, αλλά ζει στον Ασπρόπυργο τα τελευταία 30 χρόνια. «Έχω τρία παιδιά, τα οποία ανήκουν στη γενιά των 600 ευρώ... Με τα ψίχουλα που παίρνουν, βοηθούν όσο μπορούν, αλλά οι ανάγκες μας παραμένουν μεγάλες. Γι’ αυτό λαμβάνω βοήθεια από το Σύλλογο και ευχαριστώ πολύ και τους συμπατριώτες μου που μας βοηθάνε», τονίζει.
«Όσες φορές κι αν έχω χρειαστεί, έχω βρει βοήθεια από την Ασπασία Συμεωνίδου και τους άλλους εθελοντές -πολλοί είναι και από την Κύπρο», μας εξηγεί η Ελλαδίτισσα Αθηνά Τερζίδου. «Αυτή τη φορά, η βοήθεια από την Κύπρο είχε και τα σημειώματα. Με συγκίνησαν πολύ. Σας ευχαριστούμε πάρα πάρα πάρα πολύ, μέσα από την καρδιά μας», εξηγεί.
«Γνώρισα πριν από χρόνια την Ασπασία, το Σύλλογο και τις προσπάθειές του και θέλησα να βοηθήσω. Κυρίως για τα παιδιά. Ξέρω τι είναι να υποφέρει κανείς, το έχω περάσει και θέλω να φροντίσω κι εγώ ώστε τα νέα παιδιά να μην περάσουν τόσο δύσκολα, όσο πέρασα εγώ», λέει η Στέλλα Τσάρπαλη, που και λαμβάνει βοήθεια και βοηθά εθελοντικά στη διανομή των τροφίμων. «“Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο”, λέει η παροιμία. Να ξέρουν και οι Κύπριοι αδερφοί μας ότι κι εμείς είμαστε δίπλα τους», τονίζει.
«Θα ήταν μεγάλη χαρά και τιμή μας, την επόμενη φορά που θα θελήσουν να προσφέρουν βοήθεια, οι Κύπριοι αδερφοί μας να έρθουν οι ίδιοι εδώ, να διαπιστώσουν με τα μάτια τους πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους», επιμένει η κ. Συμεωνίδου. «Τίποτα δεν πάει χαμένο εδώ. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας...».

Οι Κύπριοι εθελοντές του Συλλόγου












Πολλοί από τους εθελοντές του Συλλόγου είναι Κύπριοι. Όπως η Χρυστάλλα Χαραλάμπους (φωτ. πάνω αριστερά) και η Λίζα Πισσάνη. «Χρειάστηκε πολλές φορές στη ζωή μου να προσαρμοστώ σε νέα πραγματικότητα. Ήμουν στην Κύπρο, μετά στην Αγγλία, μετά εδώ. Ξέρω πώς είναι να μην έχεις ένα χέρι βοήθειας τη στιγμή που το χρειάζεσαι. Τη βοήθεια που θα ήθελα να έχω, την προσφέρω στους συνανθρώπους μου που την έχουν ανάγκη εδώ στον Ασπρόπυργο», μας λέει η κ. Πισσάνη. «Είμαι εδώ για να συνδράμω όσο μπορώ. Και θα συνεχίσω», μας είπε η κ. Χαραλάμπους. Ακόμη ένας Κύπριος έχει εκλεγεί και στο ΔΣ του Συλλόγου «Αγιος Αλέξανδρος». Είναι ο Μιχάλης Ζαβρός (φωτ. δεξιά), που λέει πως «κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και σημαίνει πολλά για εμάς. Ευπελπιστούμε να συνεχιστεί η αποστολή προϊόντων, όσο και όπως μπορεί ο καθένας»

«Πιάνει τόπο η βοήθεια»








ΓΕΝΝΗΘΗΚΕκαι μεγάλωσε στην Κύπρο, αλλά ο... έρωτας την έκανε Ελλαδίτισσα. Η Ασπασία Συμεωνίδου είναι η ψυχή του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Αγιος Αλέξανδρος», που προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Στο πρόσωπό της, δεκάδες οικογένειες βλέπουν ένα φως ελπίδας στην καθημερινή τους επιβίωση, αλλά και μια φίλη, στην οποία μπορούν να εμπιστευτούν τα προβλήματά τους...
Η Ασπασία Συμεωνίδου κατάγεται από την Αμαργέτη Πάφου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, γνώρισε τον Ελλαδίτη σύζυγό της και μετακόμισαν μαζί στην Αθήνα. Αρχικά, η οικογένεια έμενε στη Νίκαια, αλλά τελικά εγκαταστάθηκε στον Ασπρόπυργο. Εκεί, εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. Παρότι έχει δύο κόρες (δίδυμες μάλιστα), έναν γιο και έναν πανέμορφο εγγονό, η κ. Συμεωνίδου ξοδεύει εθελοντικά και αφιλοκερδώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στην αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους της.
«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα το 1992, όταν θέλησα να βοηθήσω το έργο τής τότε διευθύντριας του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τζένης Λυμπερέα, η οποία προσέφερε μεγάλο μέρος του μισθού της σε άπορες οικογένειες και παιδιά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα διατροφής και επιβίωσης», λέει στον «Φιλελεύθερο». «Για διάφορους λόγους, ο σύλλογος έμεινε ανενεργός για πάνω από 20 χρόνια. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έχουν αυξήσει ξανά την ανάγκη για αλληλεγγύη και έτσι ξεκινήσαμε ξανά και επίσημα να βοηθάμε τον κόσμο. Γίναμε μέλος του Πανελλήνιου Ανθρωπιστικού Σωματείου «Άρτος Δράση» και με τη βοήθεια του Δήμου Ασπρόπυργου συνεχίζουμε... Δεχόμαστε βοήθεια από τους Γιατρούς του Κόσμου και απ’ όσους φορείς μάς ξέρουν και μάς θυμούνται», μας λέει. «Θέλω για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω τα αδέρφια μας τους Κυπρίους και να τους προσκαλέσω να έρθουν μόνοι τους στον Ασπρόπυργο να προσφέρουν οι ίδιοι αυτά που δίνουν από το υστέρημά τους, για να δουν πόσο πιάνουν τόπο. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Σας ευχαριστούμε πολύ», καταλήγει.

Μάνα και κόρη από την Κύπρο


Η Παναγιώτα Χατζηγεωργίου έχει ζήσει τον τρόμο του πολέμου, τη φρίκη της προσφυγιάς, τον πόνο του χαμού για τους δικούς της ανθρώπους. Σήμερα, ζει στον Ασπρόπυργο με την κόρη της και τα εγγόνια της, που όλα έχουν χτυπηθεί από τη μάστιγα της ανεργίας. «Ο άνδρας μου είναι αγνοούμενος του ’63. Ήρθαμε στην Ελλάδα μετά την εισβολή. Η κόρη μου ήταν νοσηλεύτρια, αλλά αρρώστησε και δεν μπορεί να δουλέψει και τα εγγόνια μου είναι άνεργα», μας λέει η γυναίκα. «Για εμάς, η βοήθεια που έφτασε από την Κύπρο ήταν διπλά σημαντική», συμπληρώνει η κόρη της, Ελένη. «Νιώθουμε περήφανοι για τους συμπατριώτες μας και τους ευχαριστούμε πολύ για τη σημαντική τους συμβολή στο δράμα που ζούμε». Σύντομα, η κ. Ελένη θα χρειαστεί νοσηλεία σε κέντρο της Γενεύης για μια εξειδικευμένη θεραπεία για σπάνια πάθηση στα μάτια, από την οποία πάσχει. Ο Σύλλογος προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να συνδράμει. «Όποιος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό, είναι ευπρόσδεκτος», λέει η Ασπασία Συμεωνίδου.


Στο πλευρό τους και ο δήμαρχος












ΣΥΜΜΑΧΟΣ του Συλλόγου «Αγιος Αλέξανδρος» είναι και ο Δήμος Ασπρόπυργου, ο οποίος συνδράμει όσο μπορεί στη δράση του. Πρόσφατα μάλιστα, βοήθησε στο να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση της έδρας του. Ο δήμαρχος Νικόλαος Μελετίου, θέλησε να εκφράσει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον κυπριακό λαό για τη βοήθεια που έστειλε στους συμπολίτες του.
«Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς τα μέλη του Συλλόγου που βρίσκουν το χρόνο, το κουράγιο και την ψυχική διάθεση για αυτήν την πολύτιμη κοινωνική δράση. Αλλά ευχαριστούμε και τους απανταχού Έλληνες που βοηθούν την πατρίδα τους», δήλωσε ο δήμαρχος. «Οι Κύπριοι αδερφοί μας, αυτοί οι πολύπαθοι Έλληνες που το 1974 έχασαν τη μισή τους πατρίδα, βρίσκουν το κουράγιο να στείλουν σε εμάς πράγματα που δεν τους περισσεύουν. Τους ευχαριστούμε θερμά. Είναι βαθιά ριζωμένη η έννοια του ελληνισμού και είναι πιο Έλληνες από εμάς. Τους ευχαριστούμε διπλά - δεν είναι τυχαίο που η περιοχή μας έχει τόσους Κυπρίους. Η πρωτοβουλία τους, μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο. Η Ιστορία δείχνει ότι η Ελλάδα κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες τα καταφέρνει και οι Έλληνες ενώνονται και βγαίνουν νικητές. Το εύχομαι. Κι επίσης εύχομαι να μην φτάσουν ποτέ στην Κύπρο να έχουν τα ίδια προβλήματα, που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε στον τόπο μας. Να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι κι αν χρειαστούν», τόνισε ο δήμαρχος.
Προσωπικά στη μαθήτρια του πρώτου Δημοτικού Σχολείου των Λατσιών Λευκωσίας, Αθηνά Στράτη, που έστειλε ένα από τα σημειώματα που βρέθηκαν στην αποστολή αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ασπρόπυργου Νικόλαος Μελετίου: «Θέλω να διαβεβαιώσω τη μικρή Αθηνά, αλλά και κάθε Κύπριο που μας βοήθησε, ότι η αλληλεγγύη τους έπιασε τόπο... Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου».

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΑΡΤΟΣ ΔΡΑΣΗ»









Η «Άρτος-Δράση» ιδρύθηκε το 1998 για να υποστηρίζει άτομα, οικογένειες και ομάδες πληθυσμού με προβλήματα επιβίωσης. Παράλληλα υλοποιεί ένα πρόγραμμα «ανακύκλωσης» τροφίμων για να μην πετιούνται ψωμιά, αρτοποιήματα, γλυκά και περισσεύματα δεξιώσεων τα οποία δίνει σε χώρους μαζικής σίτισης απόρων. Υπάρχουν 7 παραρτήματα σε όλην την Ελλάδα. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Λάζαρος Παπαγεωργίου.



Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: