26 Ιουλ 2012

Μνημείο για τους πεσόντες του 361 τ.π.


ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΡΠΑΣ 

ΤΟ 1974 στον τόπο της “εξορίας” τους -όπως ήταν τότε για πολλούς στρατιώτες η θητεία στην «Άσπρη Μούττη» στον Πενταδάκτυλοέδωσαν μάχη στήθος με στήθος με τους Τούρκους εισβολείς, σε άνισο και προδομένο αγώνα. Ήταν λίγοι και έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους πολλούς. Τόλμησαν και έκαναν αυτό που η πατρίδα τους καλούσε. Στάθηκαν απέναντι στους πάνοπλους εισβολείς και προσπάθησαν να πετύχουν το αδύνατο… Πέρασαν από τότε 38 χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί, στις κορυφές, στις πλαγιές και στους πρόποδες του Πενταδακτύλου ή χάθηκαν στις καπνιές της μάχης. Οι λιγότεροι, οι πιο τυχεροί, κατάφεραν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, άλλοι τραυματισμένοι, άλλοι με την έκφραση της θλίψης στο πρόσωπό τους… Ορισμένοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.
Ενενήντα και ένα άτομα αποτελούν το μακρύ κατάλογο του 361 τάγματος πεζικού που έπεσαν κατά την ώρα της μάχης ή αγνοούνται από τότε. Πενήντα περίπου άλλα άτομα, αποτελούν την ομάδα των επιζώντων του τάγματος.
Τα ονόματα όλων, θα ακουστούν το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιουλίου, στην εκδήλωση που διοργανώνεται προς τιμήν των πεσόντων και των αγνοουμένων της μονάδας από τον Σύνδεσμο Εφέδρων και Φίλων του 361, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Γερίου, στις 5 το απόγευμα.
Το 361 Τ.Π. με έδρα το Συγχαρί, το 1974, έδωσε μάχες με τον εχθρό, όχι μόνο στην «Άσπρη Μούττη» αλλά και στην περιοχή της Μιας Μηλιάς, στο Δίκωμο αλλά και στον Παχύαμμο της Κερύνειας κατά το δεύτερο γύρο της εισβολής. Με τόσες συμμετοχές σε αιματηρές αντιπαραθέσεις, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα είναι το τάγμα με τον μεγαλύτερο αριθμό πεσόντων και αγνοουμένων. Ο εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης του ερχόμενου Σαββάτου και στρατιώτης του 361 τ.π. γιατρός Μίκης Πασιάς, αναφέρει ότι όσοι επέζησαν των φονικών μαχών του 1974, θα είναι εκεί, φορώντας μαύρα μπλουζάκια. Αρκετοί από αυτούς -όπως λέει- θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το 1974.
Ιδιαίτερο και συγκινητικό ενδιαφέρον για την εκδήλωση επέδειξαν και οι συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων του 361 που θα είναι εκεί, για να τιμήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που τόσο πρόωρα έχασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: