8 Σεπ 2012

Παρουσίαση του μικρασιατικού μονόπρακτου ΣΙΠΥΛΙΝΑ του Αντώνη Παπαδόπουλου

MIKRASIATIS.GR : 4 ΧΡΟΝΙΑ

παρουσίαση του μικρασιατικού μονόπρακτου ΣΙΠΥΛΙΝΑ του Αντώνη Παπαδόπουλου
Με την Μαρία Αμερικάνου, την Ισμήνη Κανάκη και τον Νίκο Λουκά
ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 20.30 μμ

Τη ¨Σιπυλίνα” έγραψα το 1992 με αφορμή τη συμπλήρωση 70 τότε χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Θ . Βέγγος (τότε λεγόταν “88 στρέμματα”), στον Κορυδαλλό με τη Μαρία Σταθούλα Παπαδοπούλου στο ρόλο της Γυναίκας”.
Το μονόπρακτο που παίζεται είτε μόνο του, είτε ως φινάλε στο πρώτο πολυθέαμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για τη Μικρασία (Η ΕΞΟΔΟΣ -1992) παίζεται κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις Δήμων ή Φορέων, σχεδόν πάντοτε αφιλοκερδώς.
Αναφέρεται στις προσπάθειες που κάνει μια παράξενη γυναίκα να πείσει το άγαλμα της Νιόβης του Σίπυλου Όρους να την ακολουθήσει στην Ελλάδα. Οι μνήμες της γιαγιάς μου Ειρήνης Εγγλέζου-Δαμαλά, τόσο από τις μαύρες μέρες της Ιωνικής Γενοκτονίας εκ μέρους των Νεό-τουρκων όσο και τα πρώτα δύσκολα χρόνια στη μητέρα-πατρίδα, ξετυλίγονται σε ένα μονόλογο που δεν κρύβει ίχνος εκδίκησης αφού η παρουσία και μόνο των Ιωνικών αριστουργημάτων στο χώρο που δημιουργήθηκαν, αποτελεί από μόνη της αποστομοτική απάντηση σε όποια γελοία
επιχειρήματα.
Γιατί “Σιπυλίνα” ;
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της γιαγιάς που ζούσε στη Μαγνησία του Σίπυλου, γύρω στα 1919 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ιωνικούς τάφους αφιερωμένους στη Νιόβη και στα σκοτωμένα παιδιά της, στο όρος Σίπυλο. Μεταξύ των αγαλμάτων που ήρθαν στο φως ήταν κι εκείνο μιας πανέμορφης γυναίκας που οι κάτοικοι της Μαγνησίας με αγάπη αποκάλεσαν “Σιπυλίνα”. Η Σιπυλίνα χάθηκε στη Καταστροφή και ποτέ κανείς δεν άκουσε ή έμαθε κάτι γι αυτήν.

Αντώνης Παπαδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: