15 Οκτ 2012

-Μετά το Casus Belli, ήλθε και το Veto…


Επί Τροχάδην από το χθεσινό ΠΑΡΟΝ

Η χώρα μας νιώθει πολλά χρόνια τώρα την καυτή ανάσα του τούρκικου Επεκτατισμού. Είτε με την μορφή των Κεμαλικών είτε με την άλλη: των νέο-Οθωμανών, η απειλή των γειτόνων κατά της χώρας μας , είναι σταθερή, είναι ποικιλόμορφη, έχει Διάρκεια και στρατηγική. Ο ΤΟΥΡΚΟΣ  (διπρόσωπος) «ΙΑΝΟΣ»: είτε Κεμαλιστής είτε νέο-Οθωμανός, σταθερά εις βάρος μας.. Έχουμε και λέμε : σταθερό το Casus Belli (αν επεκτείνουμε τα χωρικά μα ύδατα), προσπάθεια εκτουρκισμού της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελληνική Θράκη, διευκόλυνση για αθρώα διέλευση μουσουλμάνων λαθρομεταναστών προς την χώρα μας μέσω Τουρκίας (αφού κατάργησε την Βίζα για τους προερχόμενους από μουσουλμανικές χώρες, άρα ο άλλος έχει να διαβεί απλώς τον ΄Εβρο…), Πολιτιστική εισβολή στην «ελληνική» ΤιΒι με τους Σουλεϊμάν και άλλους παρόμοιους…
(ας μην μιλήσουμε για την Κυπριακή Δημοκρατία..).

 Ιδού η συνέχεια: ήλθε ο  «θεωρητικός» του Νέο-Οθωμανισμού Α. Νταβούτογλου επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, και τι είπε (ΖΗΤΗΣΕ κατ’ ουσίαν) λίγο-πολύ;

Ότι η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μονομερώς από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή από την Τουρκία. Οι δύο χώρες θα πρέπει να την οριοθετήσουν κατόπιν συνεννόησης, αφού πρώτα ρυθμίσουν τα ζητήματα των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας.  Αυτό ξεκαθάρισε ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συζήτησης με έλληνες δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης . Σημείωσε παράλληλα,  ότι το Καστελόριζο δεν εντάσσεται στις διερευνητικές επαφές. Αυτές αφορούν αποκλειστικά στο Αιγαίο, όπως τουλάχιστον το εννοεί η τουρκική πλευρά που τοποθετεί το νησί στη Μεσόγειο (!….)
 Υπογράμμισε ότι «έτοιμοι να συζητήσουμε και για το Καστελόριζο, αλλά ως χωριστό θέμα». Δεν παρέλειψε πάντως να υπαινιχθεί ότι η διεθνής νομολογία στο συγκεκριμένο θέμα ευνοεί την Τουρκία ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα της δίνει ουσιαστικά και το δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή. Αναφέρθηκε δε και στην πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Μπανγκλαντές και Μιανμάρ που ευνοεί τα μάλα τις τουρκικές θέσεις.

Ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τόνισε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που έμεινε επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι ίσως η Αθήνα να θέλει να επανεκτιμήσει τη θέση της....

Άφεριμ, αφέντ’ μου…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: