19 Νοε 2012

Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΡΟΝ


Επί Τροχάδην

 - Αλβανική επίθεση  για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή των δύο χωρών
 Δεν μας έφτανε ο Νταβούτογλου και οι Νέο-Οθωμανοί, να κι ΄οι άλλοι γείτονες , οι Αλβανοί. Σε πρόσφατες δηλώσεις ο  κ.Παναρίτι , αναφέρθηκε  στο θέμα της διμερούς συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα καθώς και στις ελληνικές έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο: «Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας (του) ακυρώνει την προηγούμενη συμφωνία, συνεπώς δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας».
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών επίσης τόνισε, «δεν μπορεί να αναληφθεί καμιά οικονομικής φύσης ενέργεια σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει προσδιορισμός θαλάσσιων συνόρων».(!!;;) Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα επίσης, (φίλος του ΓΑΠ αυτός), δήλωσε ότι η θαλάσσια συμφωνία «αποτελεί ναρκοθετημένη περιοχή» και «ενδεχόμενο διένεξης» και πρόσθεσε πως «τα εκατοντάχρονα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, βρίσκουν τη χώρα εδαφικά ακρωτηριασμένη». Υπογράμμισε δε ότι αποτελεί υποχρέωση, «τα σύνορα που μπήκαν τυφλά και εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, να μετακινηθούν στη θέση τους, και κάθε σπιθαμή θάλασσα της Αλβανίας να μείνει στην Αλβανία»….
 

 -«Ο τουρκικός λαός πρέπει να μάθει τι έγινε στην Ίμβρο» (συμφωνεί η κ.α Ρεπούση;)

  Να και μια ενδιαφέρουσα δήλωση, έχουσα σχέση με την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ:
Η τουρκική κοινή γνώμη πρέπει να μάθει για τις αδικίες που διεπράχθησαν κατά των Ελλήνων στην Ίμβρο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄60 ανέφερε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια παρουσίασης τουρκικού βιβλίου για την ελληνική  μειονότητα του νησιού.
«Η Ίμβρος θα μπορούσε να γίνει μια γέφυρα φιλίας  μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά παρουσιάστηκε ως απειλή από την Τουρκία. Κάτω από αυτή την προσέγγιση η ελληνική μειονότητα οι οποία είχε ως κύρια απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί», είπε ο Πατριάρχης και συμπλήρωσε: «Η τουρκική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει για τις πράξεις αγριότητας που έγιναν στο νησί εξαιτίας της ελλιπούς πληροφόρησης»
Σύμφωνα με την καθηγήτρια ιστορίας Feryal Tansuğ στο πανεπιστήμιο Bahçeşehir η οποία έγραψε το βιβλίο οι Ρωμιοί  που διέμεναν στο νησί έπεφταν συχνά θύματα κακοποίησης από τους κρατούμενους φυλακής που υπήρχε στην Ίμβρο και αυτό αποτελούσε επίσημη πολιτική του κράτους ανέφερε. Από τους 6000 Ίμβριους που υπήρχαν εκεί κατά τη δεκαετία του ΄60 σήμερα ζουν μόλις και μετά βίας 200.  Η καθηγήτρια δήλωσε πως έδωσε το όνομα στο βιβλίο «Ίμβρος» καθώς αυτό είναι το ελληνικό όνομα και χρησιμοποιείται εδώ και 5000 χρόνια αντί του Gökçeada το οποίο έδωσε η τουρκική κυβέρνηση τη δεκαετίας του ΄70.

  -Συνεχείς Αναταράξεις (επί εδάφους)
 Στο μεταξύ , συνεχίζονται οι ‘παρενέργειες’ στο πολιτικό σύστημα από την συνεχή, μονόπλευρη εφαρμογή των Μνημονίων και του νέο-φιλελευθερισμού. Στην ΔΗΜ.ΑΡ., η κόντρα μεταξύ «κεντριστών» και όψιμων αντι-μνημονιακών καλά κρατεί. Αλλά: καμία πρόταση επί της ουσίας. Όλα με το προκάλυμμα της διαδικασίας- που ελάχιστους πολίτες ενδιαφέρει. Έχουμε λοιπόν την απάντηση των δύο βουλευτών της που δεν υπερψήφισαν τον Προϋπολογισμό όπως ήταν η «γραμμή». Τι λένε οι Βουδούρης και Μουτσινάς με επιστολή τους στην Εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ;
«Σχετικά με τη δήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, η οποία επικρίνει τη στάση μας στην ψήφιση του προϋπολογισμού, επισημαίνουμε τα εξής :
 ….Η στάση μας υπαγορεύτηκε και θα υπαγορεύεται από την αγωνία μας να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις βάσει των οποίων οι πολίτες μας εξουσιοδότησαν, ως κόμμα και ως κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα η ΔΗΜΑΡ να προβάλει το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση και να αξιολογήσει σε πιο βαθμό αυτό είναι συμβατό με την πολιτική της ΝΔ. Πρέπει επίσης να αξιολογηθούν οι πρακτικές της κυβέρνησης και να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό είναι συμβατές με τις δικές μας αρχές για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της πελατειοκρατίας….»

Λίγο «όψιμη», ή μου φαίνεται;..
«Ο Σώζον εαυτώ σωθήτω»;..


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: