3 Δεκ 2012

Ποιούς ευνοεί η Επαναγορά Ομολόγων



Του Ηλία Καραβόλια, 1/12. 
Μόλις λίγες ημέρες μετά την ρήτρα επαναγοράς ομολόγων που έθεσαν ΕΕ/ΔΝΤ στην Ελλάδα, και ενώ οι έλληνες τραπεζίτες αντιδρούν στο πατριωτικό κάλεσμα του Υπουργού Οικονομίας για να δώσουν τα ομόλογα τους, κάποια σχετικά αξιόπιστα ειδησεογραφικά δίκτυα, αποκαλύπτουν ποιοί και πώς ευνοούνται από το πρόγραμμα επαναγοράς. Είναι κατ αρχήν χρήσιμο να δούμε ποιοι κατέχουν σήμερα τα 62-63 δις των 20 νέων ελληνικών ομολόγων, λήξεως 2023 -2042, που αντιστοιχούν στο 31,5% της ονομαστικής αξία αυτών που ‘ανταλλάχθηκαν’ μετά το περίφημο PSI του περασμένου Μαίου. Να σημειώσουμε γιατί θα μας χρειαστεί στην συνέχεια, ότι οι μέσες τιμές αυτών των 20 εκδόσεων ομολόγων, κυμάνθηκαν μετά το PSI, οπότε και κυκλοφόρησαν, από τα 12,9 σεντς στα τέλη Μαίου, μέχρι και 35 σεντς, πρόσφατα.Η κατανομή λοιπόν των κατόχων αυτών των ομολόγων έχει ως εξής, σε αποτιμήσεις με βάση τις τρέχουσες τιμές:Ελληνικές τράπεζες : 14-17 δις . Τράπεζες Ευρωζώνης: 1,9 – 2,2 δις( σημ: από Δεκέμβριο 2010 έχουν μειώσει μέσω PSI αλλά και πωλήσεων φυσικά, την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος κατά 93% !).Ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες: 1,4 – 1,5 δις. Ελληνικά Συνταξιοδοτικά Ταμεία: 5,5-5,8 δις. Λοιποί επενδυτές: 32- 35 δις Πιστεύω να κατανοούμε όλοι, ότι στην τελευταία φράση κρύβεται το μυστικό της υπόθεσης ‘επαναγορά ομολόγων’. Σύμφωνα με άκρως εμπιστευτικές πηγές, περίπου 20 δις εξ αυτών ανήκουν σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς εντός και εκτός Ευρωζώνης(πχ επενδυτικές τράπεζες, αμοιβαία ομολογιακά κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά ταμεία, κ.α) ενώ 15-16 δις βρίσκονται στα χέρια των περίφημων hedge funds (ενώ οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, δεν μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια)
Ας δούμε όμως ονόματα και νούμερα. Το Reuters έβγαλε την είδηση ότι το Dromeus Capital, με έδρα στην Ελβετία αλλά και ελληνικών συμφερόντων, αγόρασε εντός του 2011 σε μέση τιμή κτήσης 18-19 σεντς. Το Third Point λέγεται ότι πήρε θέση στα 17 σεντς, ενώ το είχε και στο top 5 επιλογών Οκτωβρίου 2012(!), το Adelante στα 12,5 σεντς . Άλλοι γνωστοί παίχτες του κλάδου που έχουν θέση σε αυτά τα 20 ομόλογα μας , είναι η Dart Management( δεν προσήλθε στο PSI και πληρώθηκαν κανονικά από την κυβέρνηση Παπαδήμου ομόλογο αξίας 500 εκατομμύριων) Fir Tree, Och Ziff, York Capital, Elliot Associates( κυνηγούν την Αργεντινή 10 χρόνια μετά την πτώχευση της, αλλά δεν θα αποζημιωθούν τελικά). Όλοι αυτοί φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί στην ζώνη από 17-19 σεντς . Οι τελευταίες όμως πληροφορίες , δεν κάνουν λόγο για επαναγορά στις τιμές 23/11( ήταν 28 σεντς) αλλά ίσως προσφερθεί τελικά μια καλύτερη τιμή, ίσως και 35 σεντς(!). Συμπέρασμα; Έχουν ισχυρό κίνητρο να προσέλθουν στην επαναγορά σχεδόν όλοι οι ξένοι παίχτες, διότι ακόμη και στα 28 σεντς να τους τα πάρουμε πίσω, θα έχουν γράψει κέρδη άνω του 80 %( αφού τοποθετήθηκαν κάτω των 20 σεντς) κάποιοι δε, ίσως γράψουν και μεγαλύτερες αποδόσεις από 100% ! Καθόλου άσχημα για τέτοιες εποχές…
Εννοείται ότι ελληνικές τράπεζες, ταμεία και ασφαλιστικές, δεν είναι ‘νέοι’ αγοραστές, αλλά… κουρεμένοι ‘βαθιά ‘ από το πρόσφατο PSI. Oπότε, δύσκολο να λες στον κουρεμένο να …κουρευτεί ξανά για το καλό της πατρίδας, ειδικά όταν επικαλείσαι τους ξένους που δίνουν, λέει ο υπουργός, το παράδειγμα (!) Τέτοιο παράδειγμα, με κέρδη 80 και 90 %, είναι όντως ελκυστικό, αλλά τα ελληνικά ιδρύματα απέχουν πάρα πολύ από αυτό !

Δεν υπάρχουν σχόλια: