10 Δεκ 2012

Η στήλη "Επί Τροχάδην" από το χθεσινό ΠΑΡΟΝ



Όλα εδώ πληρώνονται


..και ενώ εδώ, συνεχίζεται αυστηρότερη  η Επιτροπεία των δανειστών και της τρόϊκας, ενώ η χώρα μπαίνει σε τόσο αυστηρή επιτήρηση ώστε τίθεται ωμά πλέον ζήτημα εθνικής κυριαρχίας… (θα ΧΡΩΣΤΑΜΕ και θα ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ συνεχώς, κοντολογίς), δίπλα μας , από το έτερο –κουτσουρεμμένο από την τουρκική εισβολή και Κατοχή Ελληνικό κράτος,
μια καλή είδηση:
-μπορεί να χρωστάς, μπορεί και να ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΝΕ…
 Με βάση μια είδηση που δημοσιεύθηκε στην «Independent on Sunday»: «Και Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για διεκδίκηση α ποζημιώσεων από την Βρετανία»


Ποιοι; Μα οι βετεράνοι του ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ 1955-59,οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ  ενάντια στον Εγγλέζικο Ιμπεριαλισμό , για τα βασανιστήρια που υπέστησαν  στα χέρια των βασανιστών Βρετανών και των σωμάτων Ασφαλείας της αποικιοκρατίας στην Κύπρο. Οι αγωνιστές προχωρούν  με τις νομικές διαδικασίες και απαιτούν αποζημιώσεις και απολογία. Η κίνηση αυτή ενθαρρύνθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγγλίας να δεχθεί να προχωρήσει η αγωγή των Κενυατών πρώην Μάου Μάου που υπέστησαν απάνθρωπα βασανιστήρια στην Κένυα επίσης την δεκαετία του 1950.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Θράσου Σοφοκλέους προέδρου του Συνδέσμου Αγωνιστών 1955-59 ο οποίος βασανίστηκε με διάφορους τρόπους στα χέρια των Βρετανών για 10 έως 15 φορές σε 17 μέρες. Ο κ. Σοφοκλέους πιστεύει ότι θα δικαιωθούν εφόσον ήδη οι Βρετανοί έχουν μετά από 40 – 50 χρόνια παραδεχθεί ότι βασάνισαν κόσμο στην Κύπρο.
Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην περίπτωση του κ. Πέτρου Πετρίδη, επιχειρηματία ο οποίος συνελήφθη όταν ήταν μαθητής 15 χρόνων και βασανίστηκε από αξιωματικούς του βρετανικού Σπέσιαλ Μπράντς.
Τα θύματα και οι δικηγόροι τους, έγραψε η Ιντεπεντεντ, λένε ότι τώρα υπάρχουν καινούργιες μαρτυρίες από τα νεότερα αποδεσμευμένα έγγραφα της κυβέρνησης καθώς και από τον Ερυθρό Σταυρό για τους ισχυρισμούς για βαρβαρότητες το 1957..
Ο Kevin Conroy, δικηγόρος των αγωνιστών με έδρα το Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι στην Κύπρο έκαναν ότι και στην βόρειο Ιρλανδία το 1971. «Συλλήψεις μόνο με την υποψία ότι ήσαν μέλη της ΕΟΚΑ δίχως να τους κατηγορήσουν. . Δεν υποστηρίζω την ΕΟΚΑ – τουναντίον ήταν φοβερό – όμως υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Αν βασανιστείς ενόσω τελείς υπό κράτηση, άσχετο με ποιος είσαι ή τι έκανες αυτό είναι λάθος».
Κάλιο αργά, παρά ποτέ;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mailgpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: