31 Ιαν 2014

Ίμια 1996: ΔΕΝ Ξεχνώ





 - Κ.Σημίτης (από του βήματος της Βουλής στις 31.01.96): «Ευχαριστώ τους Αμερικάνους»
- Θ. Πάγκαλος (προς τον στρατηγό Λυμπέρη): «Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».
Στις 31 Ιανουαρίου 2014 συμπληρώνονται 18 χρόνια από εκείνη την μεγάλη νύκτα της κρίσης των Ιμίων. Ήταν η πρώτη επίσημη αμφισβήτηση εδαφικής κυριαρχίας της πατρίδας μας από την Τουρκία, που με ρηματική διακοίνωση του προς την Ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διατύπωσε και επισήμως τη θέση του ότι τα Ίμια αποτελούσαν «εσωτερικό τμήμα της τουρκικής επικράτειας»!
 Θυμίζω ότι την εποχή της κρίσης των Ιμίων πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κώστας Σημίτης, (που λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου εκλέχθηκε εσπευσμένα από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 18 Ιανουαρίου του 1996) και Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο «μαζί τα φάγαμε» Θεόδωρος Πάγκαλος.
 Το γεγονός: Τα μεσάνυχτα της 30ής προς την 31η Ιανουαρίου, μια ομάδα αποτελούμενη από Τούρκους κομάντος διαφεύγουν της προσοχής του Πολεμικού Ναυτικού, αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια και υψώνουν την τουρκική σημαία, παραμένοντας στο σημείο για εφτά περίπου ώρες.

Ύστερα από αλλεπάλληλες αμερικανικές παρεμβάσεις, το στρατιωτικό άγημα που είχε μεταβεί στα Ίμια αποχωρεί τα χαράματα.
-Κυριάρχησε ο συμβιβασμός υπό αμερικάνικη Επικυριαρχία: γίνεται δεκτόν το δόγμα: "Όχι πλοία, όχι στρατιώτες, όχι σημαίες στο νησί και την ευρύτερη περιοχή."

-Χάσαμε ανθρώπους εν ώρα καθήκοντος:
Στις 5:30 περίπου, ενώ ελληνικό ελικόπτερο πετούσε  σε μικρό ύψος σαρώνοντας με τον προβολέα του το έδαφος των Ιμίων,  για αδιευκρίνιστους (επισήμως) λόγους, καταπέφτει στη θάλασσα. Αποτέλεσμα: Ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Παναγιώτης Βλαχάκος θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή υπερασπιζόμενοι το ελληνικό έδαφος.

Έκτοτε επισημοποιήθηκαν οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, οι καλούμενες «Γκρίζες ζώνες».
Έκτοτε, όποτε οι έλληνες ψαράδες προσεγγίζουν τα Ίμια , ακούνε προειδοποιήσεις από τους τούρκους ότι μπαίνουν σε ξένα νερά..
Η ελληνική πολιτική ελίτ (-«αλήτ») ελλειποβαρής…
Και ΟΧΙ, το Αιγαίο ΔΕΝ ανήκει στα ψάρια του...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: