27 Ιαν 2014

Τουρκία και Κουρδιστάν


Ενδιαφέρουσα χρονιά  το 2014 –για μας- όσον αφορά τα τεκμαινόμενα στην Τουρκία:.ΔΙΑΣΠΑΣΗ των Ισλαμιστών, επιβράδυνση της τούρκικης οικονομίας και στο βάθος … Κούρδοι..

 Βέβαια, όπως έχουμε ξαναγράψει, πολλές φορές τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ του Τουρκικού κράτους και των Νέο-Οθωμανών στην Ανατολή, μεταφέρονται ως ΕΚΤΟΝΩΣΗ Δυτικά: στην Ελλάδα (στο Αιγαίο) και στην Κύπρο. Όπως την Τετάρτη, όπου είχαμε Υπερπτήση οπλισμένων Τούρκικων μαχητικών ξανά πάνω από τους Ανθρωποφάγους !

Ανεβάζοντας  την ένταση στο Αιγαίο Συγκεκριμένα, σχηματισμός 6 μαχητικών α πέταξαν πάνω απο το νησί Ανθρωποφάγοι ενώ τους ακολουθούσαν κατα πόδας Ελληνικά μαχητικά !

Ο Σχηματισμός πετούσε σε τετράδα ενώ ζεύγος όπλισμένων F-16 προστάτευε την τετράδα που ακολουθούσε «εκπαιδευτικό» σχεδιασμό τύπου ΝΑΤΟ !

Ζεύγος Ελληνικών μαχητικών κυνήγησε τα οπλισμένα F-16 που εγκτατέλειψαν τον σχηματισμό ενώ η τετράδα πέρασε πάνω απο το νησί Ανθρωποφάγοι σε ύψος 5.000 ποδών !

 Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι Τούρκοι συντηρούν την ΕΝΤΑΣΗ στο Αιγαίο, στα ΑΝΑΤΟΛΙΚΆ τους είχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Στο Συριακό Κουρδιστάν (Δυτικό Κουρδιστάν το αποκαλούν οι Κούρδοι) είχαμε την ανακύρηξη του πρώτου ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ καντονίου των Κούρδων..
 Το καντόνι λοιπόν της Τζίζρε (Cizîre Kantonu), ανακήρυξε την αυτονομία του ενώ ταυτοχρόνως ανακοινώθηκαν και τα ονόματα που θα στελεχώσουν το 22μελές υπουργικό συμβούλιο.
Η έδρα του καντονίου είναι η πόλη Κάμισλο, ενώ θα υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες.
Η Βουλή της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Διοίκησης του Καντονίου του Τζίζρε σε συνεδρίαση που έκανε σήμερα στην πόλη Αμούντε, ανακήρυξε επίσημα τη λειτουργία της νέας διοίκησης, ενώ προέβη και σε ορισμένες αλλαγές της Κοινωνικής Συμφωνίας του Δυτικού Κουρδιστάν, που ενέχει τη θέση συντάγματος.
Την πανηγυρική ομιλία της σύσκεψης του νομοθετικού σώματος στην Αμούντε έκανε ο Πρέοδρος της Βουλής, Abdulkerim Umer, ο οποίος χαιρέτισε τα μέλη της βουλής στα κουρδικά, τα αραβικά και τα ασσυριακά.
Για τον Πρέδρο και τα Υπουργεία επιλέχθηκε το σύστημα της τριπλής διοίκησης, για να εκπροσωπούνται στη διοίκηση και οι τρεις βασικές εθνικές ομάδες.
Ο υπουργός θα είναι Κούρδος και οι υφυπουργοί ένας Άραβας και ένας Ασσύριος.

Η Βουλή του Δυτικού Κουρδιστάν, που είχε συνεδριάσει στις 6-7 Ιανουαρίου, αποφάσισε τη δημιουργία τριών Καντονιών: της Τζίζρε, του Αφρίν και του Κομπάνι, με την πρόβλεψη το κάθε καντόνι να αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο.
 Μετά το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, ήλθε σήμερα η σειρά του Συριακού. ΑΥΡΙΟ είναι σίγουρο: η σειρά του Τουρκικού!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

e-mail: gpapagian@in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: