16 Σεπ 2014

ΚΟΜΙΖΩ ΓΛΑΥΚΑΝ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ... ΔΙΕΥΡΙΝΕΤΑΙ η ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ (σιγά που δεν το ξέρατε...)

 Μια ματιά πρώτα, του τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο: όπως έδειξε μια τελευταία έρευνα μέσα στην «κρίση» και χάρη στην κρίση, η κατανομή του πλούτου, σε παγκόσμιο επίπεδο, έγινε ακόμα πιο άνιση. Σύμφωνα με την έρευνα «Οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου, ενώ αν προστεθεί και το 7,7% των απλώς πλουσίων το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου. Από την άλλη πλευρά, το 68,7% των απλώς αδυνάτων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου. Καθώς ο «πλούτος φέρνει πλούτο», οι δισεκατομμυριούχοι από 2.170 το 2013, αναμένεται να φθάσουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Wealth-X Institute τους 3.873 το 2020. Οι εκατομμυριούχοι πάλι με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ. από 199.300 το 2013 αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με τη Knight Frank κατά 40% φθάνοντας τις 280.000 περίπου αντίστοιχα. Στις σχετικές λίστες των Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται και 559 έλληνες κροίσοι (με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ.), η συνολική περιουσία των οποίων εκτιμάται σε 76 δισ. δολ.».

Για να δούμε τώρα στην Ελλάδα: – σε αυτό το Μνημονιακό «πειραματόζωο»:«περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες, διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω εξειδικευμένων επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών τραπεζών και είδαν την (προσωπική) περιουσία τους να μεγαλώνει.», ενώ «559 έλληνες κροίσοι με περιουσία 76 δισ. δολ. στις λίστες των Wealth-X και UBS – Στα 140 δισ. ευρώ τα ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό».

( βλ. Μαντικίδης Τάσος «€8,9 τρισ. είναι «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους» ΤΟ ΒΗΜΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : 24/08/2014)


Κατά μια παρεμφερή εκτίμηση, την τελευταία πενταετία δεν περνάμε αορίστως κάποια μεγάλη οικονομική ... αλλά μια βίαιη και ακόμα πιο άδικη αναδιανομή του πλούτου κατά της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Χρειαζόμαστε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ένα Σχέδιο Σωτηρίας της Χώρας από τα Μνημόνια και το Επαχθές Χρέος, έξοδο από την εξάρτηση-την υποτέλεια-την εθελοδουλεία.

- ένα Σχέδιο που να περιλαμβάνει και δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου. Ένα Σχέδιο Παλλαϊκής Ενότητας και Εθνικής Επιβίωσης εντέλει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
e-mail: gpapagian@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: