23 Οκτ 2015

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ τον σύντροφο ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΡΡΑ:




 Μιά άγνωστη ιστορία, όπως την καταγράφει ο Νίκος Κλειτσίκας σε βιβλίο του: "...Ο καταζητούμενος από τη χούντα Αντώνης Καρράς, μαζί με τον Μανώλη Ξανθάκη, διέφυγαν από την Ελλάδα.
Ένα βαρκάκι με μια μικρή μηχανή διέσχισε το πέλαγος και πέταξε προς την ελευθερία. Δύσκολο ταξίδι, που δείχνει τον χαρακτήρα του Αντώνη Καρρά.
Μεσοπέλαγα, στο πουθενά χάλασε η μικρή βενζινομηχανή της βάρκας. Στο έρμαιο των κυμάτων με τα τρόφιμα και το νερό να τελειώνουν και τον κίνδυνο να βυθιστούν και να τους πάρει στην αγκαλιά της η θάλασσα.
Όταν έχουν χάσει κάθε ελπίδα, το αναπάντεχο! Ένα σοβιετικό σκάφος που μετέφερε βοήθεια στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, την περίοδο της κρίσης των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΣΣΔ για την Κούβα, συναντάει το καρυδότσουφλο του Αντώνη. Οι νόμοι της θάλασσας… το πλοίο των Σοβιετικών ακινητοποιείται και περιθάλπει τους ναυαγούς. Πολιτικοί πρόσφυγες!
-    Τι μπορούμε να κάνουμε γι εσάς;
-    Να μας επισκευάσετε τη μηχανή, να μας δώσετε τρόφιμα και να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.
Το βαρκάκι επισκευάζεται σε χρόνους απίστευτους, άφθονα τρόφιμα. Όμως ο Αντώνης έχει της αντιρρήσεις του…
-    Μας παραλάβατε 3 μίλια πίσω…
-    Αδύνατον, δηλώνει ο Σοβιετικός Καπετάνιος!
Καλείται ο αξιωματικός για την πορεία του σκάφους και… ο Αντώνης είχε δίκιο! Απίστευτο, αλλά οι Σοβιετικοί κάνουν όπισθεν και αποβιβάζουν τους φυγάδες εκεί που επιμένει ο Αντώνης για το σωστό στίγμα!
Συνεχίζουν προς τις ακτές της Ιταλίας…
Ένα βραδύ βλέπουν φώτα μιας μικρής πόλης. Ξυρίζονται αυτοσχέδια, ανασύρουν από πλαστικές σακούλες καθαρά ρούχα. Πλησιάζουν, υψώνουν μια ελληνική σημαία που φυλάει σαν ιερό κειμήλιο ο Αντώνης και διαπιστώνουν μια γιορτή για ιδιοκτήτες θαλάσσιων σκαφών σε μια πολυτελή μαρίνα.
Αποβιβάζονται και οι ιταλοί τους εκλαμβάνουν ως έλληνες τουρίστες που κάνουν το χόμπι τους με θαλάσσια σπορ… Παίρνουν μέρος στη γιορτή και απολαμβάνουν την υπέροχη ιταλική κουζίνα.
Στο μεταξύ καλούν τον Μανώλη Καρακωνσταντάκη για την άφιξή τους και τον ενημερώνουν ότι δεν διαθέτουν χρήματα για το γλέντι στο οποίο συμμετέχουν.
Ο Μ. Καρακωνσταντάκης μαζί με τον Γιάννη Στάμο ξεκινούν αμέσως… Όταν φθάνουν στη μικρή πόλη με τη γιορτή των Ιταλών… η φιέστα είναι στο τέλος της. Μόνο οι δύο Έλληνες φυγάδες είναι σε ένα τραπέζι και τα γκαρσόνια ανυπομονούν να σηκωθούν να φύγουν… Οι Ναπολιτάνοι πληρώνουν το λογαριασμό παραλαμβάνουν τα «δώρα» του Ανδρέα Παπανδρέου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Νάπολη!
-    Που πάμε, ρωτάει ο Αντώνης.
-    Φεύγουμε για Νάπολη…
-    Είστε τρελοί; Η βάρκα; Θα την εγκαταλείψουμε;
-    Εσύ τι λες; Τι να την κάνουμε; Πώς να την μεταφέρουμε;
-    Χωρίς τη βάρκα δεν πάμε πουθενά! Θα την χρησιμοποιήσουμε για νέες αποδράσεις και πρέπει να την πάρουμε μαζί μας!
Η επιμονή του δεν έχει τέλος… και ο Μανώλης με τον Γιάννη αναγκάζονται να φορτώσουν στο σαράβαλο, ανάποδα στον ουρανό μια βάρκα που σκέπαζε όλο το αυτοκινητάκι τους.
Το πώς έφτασαν με τέτοιο φορτίο στη Νάπολη, μόνον οι ίδιοι μπορούν να το διανοηθούν σήμερα…"

 -"Hθικός, ανιδιοτελής, Σοσιαλιστής", όπως τόνισε στην παρέμβαση του ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν "οι Φίλοι του Αντώνη Καρρά" το απόγευμα της 22ας/10, στα γραφεία του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: