8 Μαΐ 2017

Εντείνεται η κρίση στα γειτονικά Σκόπια (FYROM)

Οι Εθνοτικές αντιθέσεις αναδείχτηκαν ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ για το παρόν και το μέλλον της γειτονικής Χώρας (όπως συμβαίνει παντού άλλωστε, κοινώς παραδεκτόν: τα ΕΘΝΗ είναι σημεία Αναφοράς. Οι μόνοι διαφωνούντες με αυτό είναι οι οπαδοί των δύο άκρων που ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ : οι «οπαδοί» της Παγκοσμιοποίησης και οι «διεθνιστές»-«δικαιωματιστές» της σύγχρονης αριστεράς)
Στην κρίση που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό στην γειτονική FYROM, κατόπιν άρνησης του Πρόεδρου της Χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πλειοψηφών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM), με την αιτιολογία ότι θα συγκυβερνήσει με τα δύο Αλβανικά κόμματα, απάντησε ο επικεφαλής Ζόραν Ζάεφ: ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και προστατεύει το κόμμα VMRO-DPMNE ώστε να μην γίνει η παράδοση της εξουσίας και το πρώην κυβερνών κόμμα να μην βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του.
. Ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του την Τετάρτη στο βουλγαρικό τηλεοπτικό κανάλι bTV, διέψευσε ότι έχει στην «ατζέντα» του την αλλαγή του Σκοπιανού κρατιδίου σε αλβανοσλαβικό, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατή η υιοθέτηση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας των Σκοπίων και διέψευσε τους φόβους των (ψευδο)«μακεδόνων» για καντονοποίηση της χώρας. Τα Σκόπια, όπως διαβεβαίωσε, θα διατηρηθούν ως ενιαία κρατική οντότητα.
Τέλος, απέρριψε την ύπαρξη «αλβανικής πλατφόρμας», την οποία ωστόσο έχουν παραδεχτεί οι Αλβανοί, και επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει θα εγγυάται τη διατήρηση ενιαίου κράτους, την νομιμότητα στη χώρα.
.Από την πλευρά του, ο Νικόλα Γκρούεφσκι και οι βουλευτές του VMRO-PMNE συντηρούν την ένταση και δεν αποδέχονται την εκλογή του (Αλβανού) Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της Βουλής από την πλειοψηφία των βουλευτών, παρά την αναγνώριση στήριξη που υπήρξε από την EE, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη από το πρωί οι βουλευτές του VMRO-DPMNE έσπευσαν να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου, το οποίο συνεχίζει να κατέχει ο πρώην πρόεδρος και στέλεχος του κόμματος Τράικο Βελιάνοφσκι, αρνούμενος να το εγκαταλείψει.
Με τον τρόπο δείχνουν ότι θα εμποδίσουν να εγκατασταθεί ο Τ. Τζαφέρι και να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Σε αδιέξοδο η γειτονική Χώρα, αλλά κυρίως: το εφεύρημα του (ψευδο) «μακεδονισμού».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: